نقش یون مس در سلولها:
فلز مس بصورت یون در برخی پروتئینهای سرم یا پلاسمای خون مثل سرولوپلاسین وجود دارد و این فلز در آزاد سازی یونهای آهن از سلولها و انتقال آنها به داخل سرم نقش دارد، چون یون مس برای خون سازی، رشد سلولهای بدن و تکامل استخوانها ضروری است و کمبود آن میتواند موجب کم خونی، کاهش رشد، عدم تکامل صحیح استخوانها، بروز اسهال و ناراحتیهای گوارشی، نازایی و سفیدی زود رس موها و همچنین آسیب به مغز و نخاع گردد.
همچنین یون مس نقشهای ذیل را در مسیرهای متابولیکی دارد:
- در سوخت و ساز اکسیژنی و تولید انرژی توسط سلولها (لذا کمبود یون مس میتواند منجر به کاهش انرژی سلولهای ایمنی شده و بیماریهای خود ایمنی مثل ام اس، لوپوس، آرتریت روماتوئید و سندروم بهجت گردد).
- یون مس جزیی از آنزیم سیتوکروم اکسیداز در فرآیند فسفوریلاسیون اکسیداتیو است که راه عمدهی سوخت و ساز سلولها برای تولید انرژی از طریق هوازی میباشد، بنابراین کمبود مس میتواند این فرآیند مهم را تحت تأثیر قرار دهد و موجب بروز کسالت و بی حالی عمومی بدن شود و همچنین کمبود یون مس میتواند موجب بروز نازایی و ناباروری شود.
- یون مس در عملکرد آنزیم امین اکسیداز نقش دارد که این آنزیم، پیوستگی لیزین به الاستین های شریان اصلی بدن یعنی آئورت را افزایش میدهد و در ضمن در تمام عروق بدن بخصوص شریانها که الاستین موجب قوام این شریانهاست یون مس از همین طریق نقش مهم استحکامی را داراست.
- یون مس در تشکیل الاستین غضروفهای مفصلی نقش اساسی دارد، لذا کمبود آن میتواند منجر به بروز زود رس آرتروز مفصلی و شلی یا نرمی دیوارهی راههای هوایی (برونکومالاسی) گردد.
همچنین کمبود یون مس میتواند با شل شدن غضروفهای بین مهرهای در ستون فقرات موجب بیماری دیسکوپاتی یا همان اصطلاح عامیانه بیماری دیسک در افراد شود.
- وجود یون مس در واکنش ملانین (رنگدانه سیاه مو) از تیروزین توسط آنزیم تیروز نیاز ضروری است و کمبود یون مس میتواند موجب سفیدی زود رس موها در مردان و زنان جوان شود.
حال میتوانیم با توجه به نقش یون مس در سلامت سلولها که در بالا ذکر شد، حدس بزنیم چرا کشورهای استعمارگر با ترفندهای زیرکانه ظروف مس را غیر بهداشتی و مضر برای سلامتی اعلام کرده و به سرعت این ظروف را از خانهها جمع نموده و به جای آنها ظروف آلومینیومی (به اصطلاح روحی) را جایگزین آن کردند که به شدت برای سلولهای بدن سمی بوده و میتواند موجب بروز بیماری آلزایمر در بزرگسالی گردد.
یادمان باشد که ظروف مسی دو گونهاند یکی ظروف مسی سفید شده با قلع یا روی (Zinc) و دیگری ظروف مسی سفید نشده، اگر ما از ظروف مسی سفید نشده برای پخت غذاها استفاده میکنیم باید پس از اتمام پخت فوراً آن غذا را از ظرف مسی سفید نشده وارد ظرف دیگری نمائیم تا از تشکیل اکسید مس جلوگیری کنیم، همچنین بهتر است برای هم زدن غذا درون ظروف مسی از یک کفگیر آهنی استفاده نمائیم تا از قسمت اول بحث که هماهنگی مس و آهن در متابولیسم بدن میباشد و آن کمک مس در آزاد سازی یونهای آهن و انتقال یونهای آهن به داخل سرم خون بود بهرمند شویم.
متاسفانه با اینکه مطالعات دانشمندان غربی در خصوص آزاد شدن یون آهن در ظروف آهنی به اثبات رسیده است، هنوز عدهای استفاده از ظروف آهنی و کفگیر را غیر بهداشتی اعلام مینمایند که بنده آنها را به مقاله ظروف آهنی مفید یا مضر ارجاع میدهم که دانشمندان کانادایی در بیمارستان مک گیل کانادا با استفاده از قابلمههای آهنی توانستهاند کم خونی فقر آهن را در بچههای مبتلا به این بیماری را درمان نمایند.
بسیار عالی